SERTARUL CU GANDURI

01/02/2011

Un MUST SEE: The King’s Speech


Motto: “When God couldn’t save The King, The Queen turned to someone who could.”

 

The King's Speech

The King's Speech

Întotdeauna mi-au plăcut filmele. Unele mi-au rămas în minte de pe vremea când, pe la 5-6 ani, mergeam cu bunicul la cinema. Îmi amintesc şi acum “O floare şi doi grădinari” (indian !) şi “Tunurile din Navaronne”. Rămân, atunci când te impresionează un film, secvenţe pe cate ţi le aminteşti toată viaţa: King Kong când evadează din cuşcă, scena din “Amadeus” când Mozart compune recviem-ul… Zilele trecute am văzut ”King’s Speech”, film premiat la Globuri… şi care asteaptă încrezător Oscarul… Acest film vine după un alt regal cinefil “Le Concert” al lui Radu Mihăileanu. Iată cum o ţin din bucurie în bucurie pentru că, o carte frumoasă, un film deosebit, pentru mulţi dintre noi sunt tot ceea ce contează !!!

Poster

Să încep cu o fişă tehnică:
Data lansării: 10.12.2010 – SUA
Durată: 118 minute
Regia: Tom Hooper
Scenariul: David Seidler
Distribuţie: Colin Firth  – King George VI
Helena Bonham Carter  – Queen Elizabeth
Geoffrey Rush – Lionel Logue
Derek Jacobi  – Archbishop Cosmo Lang
Guy Pierce – King Edward VIII
Timothy Spall – Winston Churchill
Michael Gambon – King George V

Colin Firth face aici un rol mare interpretându-l pe Ducele de York (viitorul rege George al VI-lea şi tatăl reginei Elisabeta a II-a) cu deficienţe de vorbire dobândite în copilărie. Filmul debutează cu o scenă care te face imediat să-l simpatizezi pe viitorul rege şi să rămâi alături de el până la final: discursul inaugural la un eveniment pe  stadionul Wembley se transformă în dezastru, pentru că, Ducele de York teribil de emoţionat, nu reuşeşte să spună decât câteva cuvinte. Crede că a epuizat toate căile de tratament şi abandonează. Evident, soţia lui nu (ah, soţiile !), astfel încât îl vizitează pe Lionel Logue, un logoped puţin cunoscut şi având metode neortodoxe de tratament.

Metodele de tratament ale lui Lionel au efect şi, deşi nu elimină complet defectul de vorbire (bâlbâiala, ce mai  !) reuşeşte să-l facă pe rege să ţină un discurs memorabil cu ocazia intrării Regatului Unit în război. Aproape la fel de memorabil ca al lui Churchill: „We shall fight on the beaches…”

Pe Colin Firth îl ştiţi din ultimul “A Single Man” (2009, Tom Ford) unde interpretează rolul unui profesor de engleză din L.A.-ul anilor ’60. Se pare că acest film (Premiul BAFTA 2010) l-a adus mai mult în atenţia producătorlor, dar să nu uităm şi rolurile lui din “The English Patient”, “Shakespeare in Love”, “Bridget Jones’s Diary”, “Girl with a Pearl Earring”, “Love Actually”. Deşi scenaristul David Seidler l-a dorit iniţial pentru acest rol pe Paul Bettany, dar după o primă citire a script-ului s-a hotărât pentru Colin. Născut în 1960, britanic, spunea zilele trecute pentru “The Scotsman” că vârsta mijlocie îţi oferă oportunitatea de a intrepreta o gamă largă de roluri. Iată ce dreptate are !


Regizorul Tom Hooper are în palmares,  printre altele, miniseria “John Adams” de la HBO iar cel care închide această triadă de Oscar, Geoffrey Rush (Lionel Logue) este un actor australian pe care l-am vazut in “Frida”, “Pirates of the Caribbean”,  “Elizabeth: The Golden Age”. A fost nominalizat de 3 ori la Oscar, iar in 1997 a castigat premiul Academiei pentru rolul pianistului David Helfgott, din drama “Shine”.

Ei bine, această tripletă Bertie-Lionel- regizor face un film extraordinar. Pun pariu că Firth va lua Oscarul pentru cel mai bun actor. Bâlbâiala, teama de a vorbi în public, iritarea maximă atunci când ştia că interlocutorul observă defectul de vorbire, toate acestea, filmate de aproape, dau măsura deplină a talentului lui Firth. Filmul are o singură idee centrală: prietenia. Prietenia unui om pe care te poţi baza în clipele grele, persoana cu care poţi împărţi greul. Aici regele, “Bertie”, îi are alături pe Lionel (logopedul) şi soţia lui Elisabeth. Prietenii pe care le acceptă şi le apreciază cu o eleganţă regală.


Scena finală este punctul culminant al filmului, scena discursului, scena în care cei doi prieteni Bertie şi Lionel, singuri în cameră împreună cu un microfon, reuşesc să transmită milioanelor de oameni din Regatul Unit mesajul regelui şi intrarea in Război. De remarcat umorul scenei în care Churchill, înainte de discursul final,  il sfătuieşte pe rege să nu-i fie teamă de microfon pentru că şi el a avut ceva probleme în copilărie !!!

Trebuie văzut ! Este un MUST, nu-l ratati !Aveti mai multe pe site !

PS. Oscar pentru cel mai bun film, nu stiu dars sunt  sigur că va lua Oscar pentru costume !!!Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: