SERTARUL CU GANDURI

17/10/2015

„Marele Plan” – Stephen Hawking and Leonard Mlodinow


Monday, July 27, 2015, 10:53 PM: “Eleganţa se referă la forma teoriei, dar e strâns legată de absenţa elementelor ajustabile, deoarece o teorie înţesată cu factori arbitrari nu e elegantă. Pentru a-l parafraza pe Einstein, o teorie trebuie să fie cât se poate de simplă, dar nu mai simplă de-atât”.

Monday, July 27, 2015, 10:56 PM: “…dacă un model dă greş, reacţia obişnuită e să spui că este ceva în neregulă cu experimentul. Dacă se dovedeşte că lucrurile nu stau aşa, de multe ori oamenii nu abandonează modelul, ci încearcă să-l salveze prin modificări. Deşi fizicienii încearcă cu tenacitate să salveze teoriile pe care le admiră, tendinţa de a modifica o teorie scade pe măsură ce ajustările devin artificiale sau greoaie, şi prin urmare „neelegante”.

July 28, 2015, 10:35 PM: “un principiu fundamental pe care se întemeiază perspectiva noastră modernă asupra naturii: teoria cuantică, şi în particular acea abordare a teoriei cuantice numită „istorii alternative”. Conform ei, universul nu are doar o singură existenţă sau istorie, ci toate versiunile posibile ale universului există simultan în ceea ce se numeşte superpoziţie cuantică. Poate că sună la fel de scandalos ca teoria în care masa dispare atunci când părăsesc camera, dar, în acest caz, teoria a trecut toate testele experimentale la care a fost supusă”.

July 29, 2015, 09:27 PM: “Poate părea ciudat, dar există în ştiinţă multe situaţii în care un agregat mare se comportă altfel decât componentele lui individuale. Reacţiile unui singur neuron nu prevestesc deloc reacţiile creierului uman, după cum nici cunoştinţele despre molecula de apă nu spun prea multe despre ce se întâmplă cu un lac”.

July 29, 2015, 09:33 PM: “Conform fizicii cuantice, indiferent câtă informaţie obţinem sau câtă putere de calcul avem la dispoziţie, rezultatele proceselor fizice nu pot fi prezise cu certitudine, deoarece acestea nu sunt determinate cu certitudine. Dată fiind starea iniţială a unui sistem, natura îi determină starea viitoare printr-un proces fundamental capricios. Cu alte cuvinte, natura nu dictează rezultatul oricărui proces sau experiment, nici măcar în cea mai simplă dintre situaţii, ci permite un număr de posibilităţi diferite, fiecare cu o anumită probabilitate de realizare. Pentru a-l parafraza pe Einstein, e ca şi cum Dumnezeu ar da cu zarurile înainte de a hotărî rezultatul fiecărui proces fizic”.

July 29, 2015, 09:35 PM: “Dată fiind starea unui sistem la un moment dat, legile naturii determină probabilităţile diferitelor viitoruri şi trecuturi, în loc să determine viitorul şi trecutul cu certitudine”.

July 30, 2015, 10:59 PM: “Fizica cuantică ne spune că oricât de amănunţite ar fi observaţiile noastre asupra prezentului, trecutul (neobservat), la fel ca viitorul, e nedefinit şi există doar ca un spectru de posibilităţi. Conform fizicii cuantice, universul nu are doar un singur trecut sau o singură istorie”.

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat: